Wie bepaalt of een traktatie gezond is?

 • Wie bepaalt of een traktatie gezond is?

  Dit artikel gaat over gezonde traktaties. ‘Gezonde traktaties’ is een ruim begrip. Wat is gezond? Hier zijn behoorlijk wat verschillende meningen over. De vijfde verjaardag van mijn oudste dochter kan ik ook nog goed herinneren. Zij trakteerde rauwe cacaoballetjes.

  Vol trots liep ze hiermee het schoolplein op, maar helaas van korte duur. Ze werd door de directrice terug geroepen, want dit was geen gezonde traktatie. Na een korte uitleg dat het gemaakt was van rauwe cacao, dadels en noten, was de directrice nog steeds niet overtuigd. Het zag er niet gezond uit en dit kon ze niet verkopen naar de rest van de ouders.

  Voor het oog zien ze er misschien niet gezond uit, maar dat zijn ze wel degelijk. In rauwe cacao, dadels en noten zitten o.a. veel verschillende vitamines en mineralen. Rauwe cacao heeft een hoge concentratie antioxidanten en dadels bevat veel vezels. In dadels zitten ook suikers, maar wel natuurlijke suikers. Het lichaam kan dit veel beter opnemen dan geraffineerde suiker en door de vezels gaat je bloedsuikerspiegel iets minder snel omhoog. In noten zitten onverzadigde vetten die we dagelijks goed kunnen gebruiken.

  Bij de ouderavond werd de term ‘gezonde traktatie’ onder de loep genomen. Een soepstengel met de volgende ingrediënten: ‘ tarwebloem, palmolie, gist, zout, gerstmoutextract ‘mocht wel, maar zelfgemaakte rauwe cacaoballetjes niet. Al snel merkte ik dat ik de discussie niet ging winnen. Er zijn te veel verschillende meningen over wat nou gezond is[FS1] . Jammer, want als we naar de ingrediënten van een soepstengel kijken zitten er eigenlijk helemaal geen goede voedingsstoffen in:

  Tarwebloem: hier zijn al de vezels al uitgehaald, waardoor er maar weinig vitamines en mineralen over blijven.
  Palmolie: is een goedkope olie en bevat veel meer verzadigde vetten dan andere olie.
  Gerstmoutextract E621: is een synthetisch smaakmaker die de eetlust opwekt. Je wilt er dus van blijven eten. Recente onderzoeken wijzen echter steeds meer op de schadelijke effecten en gevaren van E621 Zie het volgende artikel:
  http://www.e-nummers-lijst.nl/e621/

  Na deze inzichten, wat is nou gezonder?
  Volgende keer zal ik nog wat meer tips geven over gezonde traktaties. Nu weer terug naar mijn verhaal.

  Ondanks mijn slechte ervaring ging ik dit jaar toch weer een eigen baksel maken, met het risico op commentaar. Ik had al wel geleerd dat de belangrijkste eis was dat het er gezond uit moest zien.

  Ook mijn jongste dochter liep op haar verjaardag vol trots met de traktatie het schoolplein op. De directrice stond toevallig bij haar klas en vond de Monster cakejes geweldig. Missie geslaagd.

  Mijn inspiratiebron kwam van:

  http://chickslovefood.com/spinaziemuffins/. Een leuke blog, zeker een aanrader. Ik heb het recept zelf een beetje aangepast.
  Hieronder volgt mijn recept. Het is een recept voor ongeveer 40 cakejes: Vrij van geraffineerde suiker, koemelk en lactose:

  Ingrediënten:

  625 gram bevroren spinazie
  375 milliliter arachideolie
  7 eieren
  12 el. honing*
  1 vanillestokje
  2 tl. kaneel
  625 gram speltmeel
  5 tl. wijnsteenbakpoeder
  3 snufje zout
  3 dunne wortels voor het versieren

  Bereidingswijze:

  1. Zorg dat je een uur van te voren de spinazie laat ontdooien.
  2. Tijdens het wachten kun je alvast de droge ingrediënten in een grote kom met elkaar mengen: meel, bloem, bakpoeder, kaneel, zout en vanille.
  3. Snij de wortels in dunnen plakjes. Je hebt 80 hele plakjes nodig voor de ogen en 40 halve voor de mond.
  4. Als de spinazie ontdooid is meng je het met de olie in een keukenmachine.
  5. Zet de oven alvast aan op 180 graden.
  6. Voeg de eieren en de honing toe en meng het kort in de keukenmachine.
  7. Doe dit mengsel in een grote kom en voeg beetje bij beetje het droge mengsel toe. Mix het goed met een garde door elkaar.
  8. Met twee lepels verdeel je het nu over de vormpjes.
  9. Bak ze 25 minuten in de oven.
  10. Met een satéprikker kun je controleren of ze gaar zijn. Als er niks meer aan blijft plakken zijn ze goed.
  11. Het versieren is erg leuk om met je kind te doen. Voorzichtig duw je de ogen en mond in de cakejes.
  12. Zet ze mooi neer op een groot blad

  * de honing in de supermarkt is vaak sterk geraffineerd. Wil je de heilzame stoffen, uit de honing binnen krijgen, zoek dan honing die rechtstreeks van de imker afkomt.

  Wil je dit Artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan, zolang je deze informatie -“blurp”, met een werkende link naar genoemde blog, opneemt:

  “Door Lonneke Kloet van de Lachende Buik.” Ga naar www.delachendebuik.nl voor het aanvragen van het gratis E-book: “Vijf simpele gezonde snack recepten, zonder gluten, soja, lactose, melk en geraffineerde suikers”.


Leave a reply

Deze website maakt gebruik van cookies. Hieronder kun je aangeven of je toestemming geeft om mijn marketing cookies in je browser op te slaan. Ik kan zo mijn website en aanbod nog beter maken. Klik op Tuurlijk, Lonneke als je hier mee akkoord gaat. Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn privacyverklaring.