Gratis recepten

Bloemkoolboterham

Ingrediënten
• 1 bloemkool
• 100 ml rijstroom
• 1 el olijfolie
• sap van een halve citroen
• snufje chilipoeder
• 1 el rozemarijn
• 1 teentjes knoflook
• 1 sjalotje
• 1 tl kurkuma
• zout
• 11 gr parmaham
• mosterd
• kappertjes

Bereidingswijze 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snij de bloemkool door midden, maar heel belangrijk snij de onderkant er niet van af. Snij de bloemkool in plakken. Begin aan de binnenkant. Je kunt ongeveer 2 plakken per helft gebruiken. De buitenkanten brokkelen af.
    Snij de knoflook en ui heel fijn.
  3. Meng al de ingrediënten m.u.v. de bloemkool door elkaar, zodat het een sausje word.
  4. Leg de plakken op een bakblik smeer het sausje eroverheen.
  5. Bak ze in 40 minuten gaar.
  6. Beleg ze met parmaham, mosterd, waterkers en kappertjes
  7. Lekker als lunch of een voorgerecht. Vrij van gluten, lactose, melk, suiker, soja en noten.

Fijne Pasen en eet smakelijk.

Wil je dit Artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan, zolang je deze informatie -“blurp”, met een werkende link naar genoemde blog, opneemt:
“Door Lonneke Kloet van de Lachende Buik.” Ga naar www.delachendebuik.nl voor het aanvragen van het gratis E-book: “Vijf simpele gezonde snack recepten, zonder gluten, soja, lactose, melk en geraffineerde suikers”.

Mijn inspiratiebron kwam van:

http://chickslovefood.com/spinaziemuffins/. Een leuke blog, zeker een aanrader. Ik heb het recept zelf een beetje aangepast.
Hieronder volgt mijn recept. Het is een recept voor ongeveer 40 cakejes: Vrij van geraffineerde suiker, melk en lactose:

Ingrediënten:

625 gram bevroren spinazie
375 milliliter arachideolie
7 eieren
12 el. honing*
1 vanillestokje
2 tl. kaneel
625 gram speltmeel
5 tl. wijnsteenbakpoeder
3 snufje zout
3 dunne wortels voor het versieren

Bereidingswijze:

  1. Zorg dat je een uur van te voren de spinazie laat ontdooien.
  2. Tijdens het wachten kun je alvast de droge ingrediënten in een grote kom met elkaar mengen: meel, bloem, bakpoeder, kaneel, zout en vanille.
  3. Snij de wortels in dunnen plakjes. Je hebt 80 hele plakjes nodig voor de ogen en 40 halve voor de mond.
  4. Als de spinazie ontdooid is meng je het met de olie in een keukenmachine.
  5. Zet de oven alvast aan op 180 graden.
  6. Voeg de eieren en de honing toe en meng het kort in de keukenmachine.
  7. Doe dit mengsel in een grote kom en voeg beetje bij beetje het droge mengsel toe. Mix het goed met een garde door elkaar.
  8. Met twee lepels verdeel je het nu over de vormpjes.
  9. Bak ze 25 minuten in de oven.
  10. Met een satéprikker kun je controleren of ze gaar zijn. Als er niks meer aan blijft plakken zijn ze goed.
  11. Het versieren is erg leuk om met je kind te doen. Voorzichtig duw je de ogen en mond in de cakejes.
  12. Zet ze mooi neer op een groot blad

* de honing in de supermarkt is vaak sterk geraffineerd. Wil je de heilzame stoffen, uit de honing binnen krijgen, zoek dan honing die rechtstreeks van de imker afkomt.

Rabarber crumble

Ingrediënten

Rabarber

  • 400 g rabarber
  • 5 cm geraspte gember
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gala masala
  • schil van 1 sinaasappel
  • sap van 3 sinaasappels
  • 4 dadels

Crumble

  • handje nootjes, bv walnoten, hazelnoten
  • 2 el havermout
  • 1 el kokosolie

Bereidingswijze

  1. Zet de oven aan op 180 graden.
  2. Was de rabarber en snij ze in stukjes van 5 cm.
  3. Snij de gember en dadels heel fijn.
  4. Doe alles in een ovenschaal, zonder de crumble,
  5. Meng het door elkaar.
  6. Paats het voor 30 min. in de oven.
  7. Hak je nootjes fijn en meng het met de havermout en kokosolie.
  8. Na 30 min. verdeel je de crumble eroverheen en zet je het nog voor 15 min. in de oven.

Chocolademousse

Ingrediënten

Mousse

  • 1 avocado
  • 2 (rijpe) banaan
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl kardemom
  • 2 el rauwe cacao
  • 2 tl honing of dadels
  • 1 chocoladereep (100 gr)*

Topping

  • 2 el geraspte kokos
  • verse munt
  • frambozen
  • zwarte besjes

Bereidingswijze

  1. Hak de halve chocoladereep in kleine stukjes.
  2. Mix alles voor de mouse in een keukenmachine, behalve de gehakte chocolade.
  3. Doe de mousse in een grote kom en schep de chocoladebrokjes er door heen.
  4. Laat het even rusten in de koelkast
  5. Versier het mooi met de toppings.

* De chocoladereep was een So free reep van Plamil (vrij van gluten, noten en melk)